Sandro Pescopagano, aktivist ljevice i neovisnog sindikata Cobas u Italiji – o situaciji na ljevici

“Od jedne aktualno emergentne situacije do druge, izgubili smo iz vida izgradnju strateške perspektive.

I čim više u grču reagiramo na emergentne situacije ( koje je  kreirao sam vladajući sistem), to se više udaljavamo od strateške perspektive i od samog cilja.

Ustvari, jedina urgentna situacija na koju smo spremni, odgovara preživljavanju našeg identiteta, ustvari simboličkom  fetišu koji, osim zastave, ne posjeduje ništa drugo, uzevši u obzir da, kad se dotaknemo bilo koje programske točke, nastaje uzburkana reakcija i “nož u leđa” unutar same grupice fetišista. Oni koji danas izlaze na ulice zajedno s PD ( u prijevodu: SDP) i s njihovim satelitima, ne radi to zbog izbjeglica, već radi samih sebe, u najboljem slučaju, kako bi se pojavili, “nevini I lijepi”, superiorni tzv “populističkim i  racističkim masama, zvijerima”, protiv izbjeglica: da, to je istinski jadan chic ljevičar u očajničkoj potrazi za utočištem na opoziciji, u potrazi za nekim partijskimili političkim projektom koji je postoji, nije postojao I neće  nikad ni postojati u ovakvom okruženju.

Ako je za Salvinia brod Aquarius casus belli (ministar Unutrašnjih poslova Italije i  brod s izbjeglicama koje su spašavali ONG aktivisti, ndr), problem je u tome da mi ne odlučujemo o ratu, a niti oni na koje se to odnosi : rat vode neprijatelji, a mi smo samo posmatrači, u najboljem slučaju plaćenici jednog ili drugog fronta. Sigurno  selfi našega ideološkog ili dogmatskog  radikalizma neće doprinijeti promjeni situacije.

I k tome, moramo se osloboditi mistificirane diskusije o “suverenitetu” i o “europeizmu”: nije valjda da je za izbjeglice važno da li će se utopiti zbog nacionalnog  “suvereniteta”  ( a taj termin je iz ničega izmišljen,iz dva razloga,  od strane financijsko kozmopolitskog kapitala: da se napadne sve onekoji bi spriječili bezlični program globalnog tržišta, a s desnice, kako bi se lakše reciklirali pred javnošću s drugačijim terminom od “fašizma”), ili europskog “suverenstva”, onog kojeg toliko voli ljevica LEU , i svi ostali ljevičari, kao što nema razlike da te eksploatira neka demokratska kooperativa ili neka malo poduzeće koje pripada “legistima”. Riječ je uvijek o ropstvu. Situacija se može promijeniti isključivo ako se napravi tabula rasa, ako krenemo od početka i pokrenemo drugačiji proces, obnovljen, s nekoliko programskih točaka, ali realiziranih i konkretno ostvarenih, s programskom politikom, koja bi izašla iz začaranog kruga ili s margina podruma i iznajmljenih rupa u kojima se sastajemo.

 

To su dugi procesi, potrebno je vrijeme sijanja, a zatim i skupljanja plodova, dugovremeno, jedini izlaz za sadašnju nesretnu situaciju, ispraznih parola, uvijek u traganju za sadržajima koje drugi kreiraju, , jedini put kreiranja stvarne alternative aktualnom sistemu. I kad se na koncu, zatvori jedan ciklus, ili ostajemo nostalgičari ( što je u većini slučaj na Balkanu s “jugonostalgičarima”, nema realne osnove za kreativnu ljevicu, borba s duhovima ne donosi konkretne rezultate, samo ispraznu “utjehu” onima koji su propustili svoju šansu da pokažu mišiće  kad je za to bilo vrijeme, ndr) ne zna se ni čega, ili zavrnemo rukave i gradimo, možda samo kućicu, ali GRADIMO, jer od kućica s temeljima,  može se i preživjeti, dok se od barake  koju nam sistem dozvoljava, SDP ili desnica, svejedno,  otpuše nas prvi malo jači vjetar.

Demokratska opozicija, sa svim sindikatima, i raznim strujama ljevice, isto nam se piše. Radi se uvijek samo o BARACI, da o bidonville, kojeg SDP nudi ljevici kako bi ostala vezana za sistem, s ulogom dvorske lude , ali to znači ostati bez ikakve revolucionarne i antagonističke perspektive u odnosu na vladajući sistem.

 

Ps.

 

Ovaj kritički osvrt na sudbinu ljevice u Evropi, napisao je drug SANDRO PESCOPAGANO, ljevičarski aktivist u Italiji. Il Grido del Popolo, naš blog, može se samo s gorčinom, složiti s analizom stanja ljevice u čitavoj Europi i pozvati na duboko i kritičko razmišljanje.

Prijevod: Nina Nadramija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s